Gratis Google Shopping voor elke webshop

Google stelt Google Shopping voor iedereen open! Het bedrijf laat weten dat Europese webshops de producten medio oktober gratis op Google Shopping kunnen plaatsen. Hierdoor komen de producten kosteloos naar voren in het Google Shopping-tabblad. Dit betekent voor jou gratis Google Shopping vertoningen, klikken én conversies. In dit artikel lees je hier meer over.

Google Shopping advertenties

Google Shopping advertenties worden getoond nadat een bezoeker naar een relevant zoekwoord op Google heeft gezocht. Er zijn 2 verschillende plekken waar deze advertenties vervolgens naar voren komen:

Gratis Google Shopping

Op de SERP (Search Engine Result Page) komen o.a. de top 10 organische resultaten en de beste betaalde Google Search campagnes naar voren. Ook komen hier alleen de betaalde Google Shopping advertenties naar voren. Op onze Google Shopping pagina gaan we dieper in op de betaalde Google shopping listings.

Gratis Google Shopping
In het Google Shopping-tabblad komen de gratis Google Shopping advertenties te staan. Via een organische ranking wordt er een onderverdeling gemaakt in welke producten op welke plaats komen te staan. In het Google Shopping-tabblad staan nu nog betaalde Google Shopping advertenties, maar de verwachting is dat dit per medio oktober aangevuld wordt met de kosteloze Google Shopping listings. Voor meer informatie kun je ook onze pagina bezoeken over de kosteloze Google Shopping listings.

EasyAds verwacht dat het toevoegen van advertenties op het Google Shopping-tabblad ook een positief effect gaat hebben op jouw clicks en conversies. Onderzoek wijst namelijk uit dat 14% van de bezoekers klikt op een Google Shopping advertentie uit de SERP en dat 7% van alle bezoekers klikt op het Google Shopping-tabblad.

Hier kunnen we uit concluderen dat er al zeker traffic is op het Google Shopping platform. Daarnaast gebruiken bezoekers met name het Google Shopping-tabblad als een tool om nieuwe producten en/of webshops te ontdekken. Hierdoor is er een eerlijkere verdeling van clicks en conversies op het Shopping-tabblad dan op de SERP. Op de SERP betaal je nu voornamelijk om bovenaan te komen, bijvoorbeeld door middel van tekst advertenties of betaalde Google Shopping advertenties. Om retailers met een andere strategie tegemoet te komen, lanceerde Google dus het gratis Google Shopping-tabblad.

De vindbaarheid van mijn gratis Google Shopping listings

Waar eerst een betaalde campagne een vereiste was om zichtbaar te zijn op Google Shopping, wordt het dus ook mogelijk om gratis gebruik te maken van het Google Shopping-tabblad. In principe werken de betaalde en de kosteloze versies van Google Shopping hetzelfde, echter is het bij een kosteloze Google Shopping advertentie nóg belangrijker dat je een sterke productfeed bezit. Ook is het van belang om dit te blijven optimaliseren. De reden hiervan is dat de producten in de gratis versie van Google Shopping niet worden gevonden op hoge biedingen van zoekwoorden, maar op basis van de relevantie en de volledigheid van een productfeed. Dus hoe relevanter en completer de productcontent is, hoe groter de kans is dat je producten bovenaan staan.

Het is dus belangrijk dat je de productinformatie blijft optimaliseren, zodat deze informatie aansluit met de zoektermen van een bezoeker. Bij het optimaliseren van de productinformatie zou je moeten denken aan het verbeteren van de titel, productomschijving, afbeeldingen, enzovoort. Om de vindbaarheid een boost te geven is het dus van belang om je feed te blijven vullen met relevante informatie.

Tip! Zet bij je titels de belangrijkste details in de eerste 35 tekens. Dit is een belangrijke indexering voor de vindbaarheid van jouw producten. 

Adverteren op Google Shopping

Naast het toevoegen van de productcontent aan het gratis Google Shopping-tabblad blijft het mogelijk om betaalde Google Shopping campagnes op te zetten. Het voordeel van deze betaalde campagnes is dat de producten op de SERP staan. Dit zorgt ervoor dat er veel verkeer en omzet naar de betaalde Google Shopping advertenties blijft gaan.

Tip! De combinatie tussen gratis en betaalde content zorgt voor een synergie. Een alleenstaande gratis Google Shopping campagne zal nooit meer impressies halen dan een multichannel strategie.

Echter kan het optimaliseren van een betaalde Google Shopping campagne flink wat tijd kosten. Naast het koppelen van diverse systemen, het aanpassen van verschillende instellingen, is een dagelijkse onderhoud en monitoring een vereiste voor een rendabele Shopping campagne. Vandaar dat het mogelijk is om via EasyAds jouw campagne op te zetten en te laten optimaliseren. Door middel van ons Google Shopping campagnebeheer, onderhouden, beheren en optimaliseren onze SEA-specialisten de Google Shopping campagne.

Ben je ook op zoek naar meer conversies? Laat je gegevens hieronder achter, dan regelt EasyAds de rest!

Hulp nodig met Google Shopping?