Koppel je webshop met Amazon en begin met verkopen

Na maanden speculeren is het grote moment daar, Amazon is officieel gestart in Nederland! Koppel je webshop met Amazon nog vandaag, want E-commerce experts suggereren dat de intreding van Amazon de wereld van de Nederlandse marketplaces snel op zijn kop gaat zetten. Dit geldt niet alleen voor marketplaces, maar ook voor Nederlandse webshops die interesse hebben in een koppeling met Amazon.

Voor de intreding van Amazon in Nederland was het voor webshops ook al mogelijk om zich te koppelen met Amazon. Bijvoorbeeld aan de Duitse versie van Amazon. Hier maakt CV Fishing met plezier gebruik van. Deze webshop zocht al enige tijd geleden een nieuwe markt en kwam uit bij Amazon.de.

Coen Denkers, eigenaar van CV Fishing verwoordt het als volgt:‘’We zagen dat Amazon veel terrein won op e-commerce gebied in de diverse Europese landen, met name in Duitsland. We trokken met onze eigen shop met moeite de Duitse klanten naar ons toe, dus zochten we naar een alternatief. Ik had redelijke verwachtingen, maar dit overtreft het wel’’.

Dat Amazon de juist keuze was voor deze webshop wordt ook bevestigd met enkele resultaten. Zo verkocht CV Fishing afgelopen maand al bijna net zoveel op Amazon.de als op het Nederlandse Bol.com. Verder was de gemiddelde Cost Per Sale (CPS) €0,30 goedkoper op Amazon.de in vergelijking met Bol.com. Echter is de orderwaarde momenteel wel lager bij Amazon in vergelijking met Bol.com.


Amazon is in Nederland, wat nu?

Sinds 10 maart kunnen nu ook webshops die zich oriënteren op de Nederlandse consument gebruik maken van de grootste marketplaces ter wereld. Echter begin je als Nederlandse webshop niet zomaar met het verkopen op Amazon. De volgende stappen kunnen hierbij helpen.

Stap 1: Kies een account

Om mee te beginnen is het noodzakelijk om een zakelijk account aan te maken bij Amazon. Bij het aanmaken van een Amazon Seller Account kun je kiezen tussen 2 soorten accounts, namelijk een basis account en een professioneel account.

Het voordeel van een basic account is dat je alleen iets betaald als je wat verkoopt. De kosten hier van zijn €0.99 per artikel. Verder is het belangrijk om te weten dat dit account alleen geschikt is als jouw webshop minder dan 40 artikelen per maand verkoopt.

Verkoop je nou meer dan 40 artikelen per maand? Dan is een professionele seller account iets voor jouw webshop. De kosten van dit account bedragen €39,- per maand. Op de site van Amazon is meer informatie te vinden over de kosten per type account.

Stap 2: Voeg producten toe of maak een automatische koppeling met Amazon

Om op Amazon te verkopen is het ook van belang om jouw producten uit de webshop toe te voegen aan je Amazon account. Hier zijn 2 verschillende manieren voor.

Zelf producten toevoegen op Amazon en koppelen met Amazon
De 1e manier is om handmatig 1 voor 1 jouw producten toe te voegen op Amazon. Hierbij is het belangrijk dat de producten worden toegevoegd aan de juiste categorie. Na het categoriseren is het mogelijk om verder ‘’vitale’’ informatie toe te voegen, zoals productafbeeldingen en andere instructies.

Automatische koppeling met Amazon via EasyAds
Het handmatig importeren van je datafeed op Amazon kost echter erg veel tijd. Gelukkig zijn er handige tools beschikbaar, waardoor het importeren van de feed efficiënter kan. Denk hierbij aan de tool van EasyAds.

Koppelen met Amazon via EasyAds

Om webshopseigenaren te ontzorgen in het koppelen van hun webshop met Amazon, biedt EasyAds amazoneen automatische koppeling aan met de Amazon-API. Dit betekent dat webshops automatisch hun producten kunnen doorzetten naar Amazon. Verder zorgt EasyAds er ook (in de meeste gevallen) voor dat orders vanuit Amazon direct worden doorgestuurd naar de webshop.

CV Fishing maakt bijvoorbeeld al enige tijd gebruik van deze koppeling: ‘’Vaak lees je over resultaten van klanten waarvan je je soms afvraagt of dit werkelijk zo is. Nou bij Amazon was het echt schrikken hoe makkelijk en snel het ging met de bestellingen. Letterlijk vanaf dag 1 kwamen de bestellingen al binnen’’.

Coen Denkers, de eigenaar vervolgt: “Met behulp van EasyAds kunnen we eenvoudig onze producten geautomatiseerd naar Amazon krijgen vanuit onze Lightspeed webshop én krijgen we ook de orders vanuit Amazon in onze webshop. Dit scheelt enorm veel tijd en administratie, maar ook fouten die je snel handmatig zou maken’’.

Stap 3: Bepaal de verzendoptie

Bij het verkopen van producten op Amazon is uiteraard ook de keuze van verzenden belangrijk. We leggen graag de belangrijkste 2 opties uit.

Optie 1: verzenden via Amazon
Via Fulfillment by Amazon (FBA) verzend je jouw producten naar de Amazon fulfillment centers. Amazon verzorgt hier het verpakken, verzenden en de klantenservice van jouw producten. Om hier gebruik van te maken betaal je een commissie. Via de FBA calculator is het mogeijk om deze commissie uit te rekenen.

Optie 2: zelf verzenden
Indien je kiest voor het zelf regelen van de verzendingen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het logistieke proces van jouw producten. Denk hierbij aan voorraadbeheer, maar ook aan retourzendingen en klantenservice. Daarnaast betaal je ook een verwijzingsvergoeding per verkochte product. Deze vergoeding bedraagt vaak tussen de 7-15% van de productprijs.

Stap 4: Voeg productinformatie toe

Om er voor te zorgen dat jouw producten vindbaar zijn op Amazon is het van belang om diverse basisgegevens vooraf klaar te zetten. Deze belangrijke basisgegevens zijn onder andere ASIN’s, productomschrijvingen, merk van het product en categorie van het product. Indien dit gereed is kan EasyAds deze informatie via een automatische koppeling doorzetten naar jouw productpagina op Amazon.

Om de vindbaarheid van jouw productpagina nog meer een boost te geven kun je ook gebruik maken van de enhanced brand content tool van Amazon. Met deze tool voeg je zelf bijvoorbeeld uitgebreide productbeschrijvingen en afbeeldingen toe. Het voordeel hier van is dat consumenten meer te weten komen of jouw product en jouw brand story. Daarnaast kun je met de tool ook relevante keywords invullen om jouw webshop nog meer naar voren te laten komen op Amazon. Het is hierbij wel van belang om relevante keywords te gebruiken. Dit heeft namelijk een positief effect op de SEO-score van jouw productpagina.

Stap 5: Adverteren op Amazon

Nadat je producten succesvol op Amazon zijn geplaatst, is het ook essentieel om na te denken over betaalde campagnes op Amazon. Is jouw webshop nog niet zo lang actief op Amazon en wil je de vindbaarheid van jouw producten optimaliseren? Kies dan voor sponsored products. Dit heeft als voordeel dat het verkeer naar jouw productpagina flink stijgt. Concreet betekent dit dat je kiest welke pagina’s een hogere positie krijgen binnen Amazon, indien bezoekers zoeken op een relevant keyword. Een ander bijkomend voordeel is dat een betaalde campagne een positief effect heeft op de organische positie van jouw productpagina’s.

Adverteren op Amazon met EasyAds

Adverteren op Amazon met Easyads
Echter kan het adverteren op Amazon flink wat tijd kosten. Om je hier in te ontzorgen, kan EasyAds jouw Amazon campagnes beheren. Gecertificeerde Amazon specialisten zetten graag jouw campagnes op en optimaliseren de campagnes aan de hand van de voor af gestelde doelen.

Wil jij als webshop de Amazon boot ook niet missen? En ben je op zoek naar het gemakkelijk koppelen en/of adverteren op Amazon? Probeer EasyAds!