Performance Max voor E-commerce

Ben jij al overgestapt naar Performance Max? In de eerste helft van 2022 is het nieuwe campagne type van Google voor iedereen beschikbaar gekomen. De Performance Max campagne is de opvolger van de Smart shopping campagnes die we al wat langer kennen. Smart shopping wordt dit jaar volledig uitgefaseerd dus je moet in actie komen.

Wat is Performance Max?

Kort samengevat is de Performance Max campagne de volgende stap in automatisering. Deze gaat automatisch op meerdere plekken opzoek naar potentiële klanten. Dit gebeurt niet enkel meer in de search resultaten en het display netwerk maar breidt zich verder uit met onder andere tekst advertenties, vertoningen op YouTube, Gmail en via discovery ads.

Groot voordeel voor jou is dus een breder bereik en meer kansen op nieuwe klanten. Een must-have voor jouw e-commerce business.

google performance max campagne

Waar moet je op letten

Bij Performance Max campagnes geef je een deel controle uit handen wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de standaard shopping campagnes en in mindere mate met Smart shopping. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om op productniveau je kost-per-klik in te stellen. Veel partijen zijn dit inmiddels al gewend vanuit Smart shopping maar dit blijft voor vele toch een obstakel.

Google heeft echter veel data in huis om de optimale kost-per-klik real-time te bepalen, dit is vrijwel onmogelijk om handmatig te doen. Om de Performance Max campagne optimaal te laten draaien zijn volgende vijf onderdelen belangrijk bij de opzet en het onderhoud.

1.     Optimale data aanleveren

Om het algoritme van Google goed zijn werk te kunnen laten doen moet deze wel weten wat werkt en wat niet. Een onderdeel hiervan is de campagne voorzien van verkoopstatistieken uit bijvoorbeeld Google Analytics. Daarnaast is het mogelijk om doelgroep lijsten aan te maken op basis van website bezoekers of personen die een aankoop hebben gedaan zodat Google hier een profiel van kan maken om de bieding op te baseren.

2.     Campagne structuur

Bouw je één campagne met al jouw producten of verdeel je jouw producten over meerdere campagnes? Hier dien je goed over na te denken. Heb je nog lage verkoopvolumes en dus niet veel data dan kan het verstandig zijn om alle producten binnen één campagne op te nemen. Heb je verschillende rubrieken, merken of andere segmenten met verschillende doelstellingen dan is een opdeling in verschillende Performance Max campagnes een beter idee.

3.     Assets aanvullen

Binnen de campagne kun je jouw producten opdelen in asset groups (itemgroepen) op basis van verschillende kenmerken. Iedere asset group kun je aanvullen met advertentieteksten, logo’s, afbeeldingen en een video. Google gebruikt deze zogenoemde assets om verschillende bannervarianten te maken welke worden ingezet.

4.     Product data via het Merchant Center

Door jouw webshop te koppelen aan het Google Merchant Center kan je jouw productgegevens bij Google aanleveren. Denk hierbij aan titels, afbeeldingen, omschrijvingen prijzen en meer. Dit kan handmatig maar ook geautomatiseerd via een integrator zoals EasyAds.

Wanneer je jouw productgegevens in het Google Merchant Center aanlevert kan je ook direct gebruik maken van de gratis vermeldingen (free listings) van Google. Lees in deze blog alles over de gratis vermeldingen en hoe je deze kan opzetten.

5.     Doelgroep signalen

Naast het gebruik van doelgroepen op basis van websitebezoekers of betalende klanten kun je meerdere signalen aanleveren bij Google om het algoritme in de juiste richting te duwen. Denk hierbij aan het ingeven van relevante zoekwoorden, websitelinks van relevante websites waar jouw doelgroep zich bevindt en meer. Op deze manier help je Google de juiste richting op en is je campagne sneller op stoom.

De voordelen van Performance Max

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het runnen van een Performance Max campagne nog even de voordelen op een rijtje.

  • Bredere advertentie plaatsingen dus potentie voor nieuwe klanten
  • Slimmere biedingen door automatisering van Google
  • Minder micromanagement, meer sturing op hoofdlijnen
  • Doelgericht op basis van gekozen biedstrategieën

Zelf doen of uitbesteden?

Ondanks dat het nieuwe campagne type Performance Max geautomatiseerd opgezet kan worden via EasyAds en voor een goed deel geautomatiseerd voor jou gaat adverteren is het niet zo dat je er niks aan hoeft te doen of geen kennis nodig hebt. Zoals beschreven is het juist extra belangrijk om alles op de juiste manier in te regelen en de campagne van de juiste data te voorzien.

Heb jij de kennis niet in huis om alles op de juiste manier in te regelen of heb je hier simpelweg geen tijd voor? We helpen je graag op weg met de setup waarbij we alles op de juiste manier opzetten. Daarna start de optimalisatie. Wanneer je liever zelf de touwtjes weer in handen neemt zodra alles goed draait dan is dat altijd mogelijk.

Bekijk onze Managed Service pagina voor meer informatie of vraag een scan aan via onze contact pagina waarin we je inzicht geven in de potentie en de te nemen stappen.

Hulp nodig met Google Shopping?